Bútorlap alapanyagok

Bútorlap alapanyagokHa bútor vásárlása előtt állsz, akkor érdemes először is megismerkedni azokkal az anyagokkal, melyekből bútorokat készítenek. Sokat fog segíteni a tökéletes bútor kiválasztásában, ha tisztában vagy a lehetőségekkel, valamint a különböző bútorlapok sajátosságaival.

Általában, amikor valaki azt mondja, hogy „bútorlap”, akkor a laminált lapra gondol, még ha ezt nem is tudja. A laminált bútorlapok két szélső rétege egy keményebb, sima lap, a két réteg között pedig préselt faforgács található. Az eljárásnak köszönhetően egy kemény felületű lapot kapunk, melynek a felülete nagyon egyszerűen és jól színezhető, díszíthető. A színezés általában műgyantával átitatott papírral történik.

Hasonló eljárással, de kemény felületű lapok nélkül készül a forgácslap. A forgácslap ugyanúgy kiválóan alkalmazható, strapabíró lap, viszont a kemény felület hiánya miatt nem olyan esztétikus, mint a laminált bútorlap. Emiatt általában a bútorok hátlapjaként szokták alkalmazni, valamint olyan helyeken, ahol az esztétikus kinézet helyett a használhatóság és a minél olcsóbb elkészítés a fontosabb.

Szintén a forgácslaphoz hasonló a munkalap, a különbség, hogy a munkalap vastagabb, valamint a felületén nem egy laminált réteg található, hanem kopásnak ellenálló és hőálló réteg. A munkalapok általában konyhabútor lapként használják.

A szekrények hátfala vagy a fiókok alja általában farostlemezből készül. Ezek vékonyabb, olcsón elkészíthető bútorlapok.