Az ózonos fertőtlenítés veszélyei

Az ózonos fertőtlenítés veszélyeiAz ózonos fertőtlenítést már hosszú idő óta használjuk, a vírushelyzet hatására azonban jelentősen megnövekedett a kereslet a megoldás iránt. Nagyon jó munkát végez az ózonos fertőtlenítés, viszonylag egyszerű a fertőtlenítés is, azonban oda kell figyelni, mert veszélyes folyamatról van szó.

Az ózongenerátor működése során a levegő oxigénjéből állítja elő az ózont. Az ózon azonban mérgező gáz, így rendkívül körültekintően kell a fertőtlenítést végezni. Ez jelenti a fő veszélyt ózonos fertőtlenítés során. Az ózon, a levegőhöz hasonlóan, színtelen, szagtalan gáz, így nem lehet észrevenni, ha túl magas az ózon koncentrációja. Abban biztosak lehetünk viszont, hogy a fertőtlenítés során nagyon magas lesz, ugyanis pont ez a fertőtlenítés lényege. Emiatt óvintézkedésekre, odafigyelésre van szükség.

Először is fertőtlenítés közben nem szabad a helyiségben, térben tartózkodni, és az ózongenerátor működését követően először várni kell, majd pedig azonnal jól ki kell szellőztetni a fertőtlenített helyeket.

Az ózonnak számos negatív egészségre gyakorolt hatása van, a légzésre, a levegő vételre hat elsősorban. Ha még időben észrevesszük, akkor tüdő irritáció, légzési nehézségek, köhögés léphetnek fel. Ha több ózont lélegzünk be, akkor maradandó tüdőkárosodás és egyéb tüdőbetegségek is kialakulhatnak miatta.

Nem egészségügyi hatás, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy az ózon oxidáló hatással rendelkezik, ami a fertőtlenítés szempontjából előnyös, azonban felgyorsíthatja a helyiségben található eszközök oxidációját.